Haapsalu linnus kutsub osalema loomingulisel loheloomise konkursil

Alanud jürikuu puhul ootame joonistusi või meisterdusi lohedest igas vanuses huvilistelt kõikjalt üle Eesti!

Konkursil osalemiseks tuleb oma töö üles pildistada ning saata hiljemalt 15. aprilliks e-posti aadressile linnus@salm.ee (lisa kirja ka oma nimi ja vanus). Kõikide fotode põhjal luuakse 16. – 22. aprillini Haapsalu linnuse Facebooki lehele virtuaalnäitus, kus igaüks saab olla žüriiks ja oma lemmikutele hääli anda. Konkursi võitjaks osutub enim meeldimisi saanud töö. Võitja kuulutatakse välja jüripäeval, 23. aprillil ning premeeritakse Haapsalu linnuse priske kinkekotiga. Ja kes teab, võib-ikka on võitjaid rohkem kui üks. 🙂

Kaitsepühakud olid keskajal igapäevase elu lahutamatuks osaks ja omalaadseteks vahendajateks maise ja taevase vahel. Nii palvetasidki kaupmehed püha Nikolause, talupojad püha Antoniuse ning rüütlid püha Georgi poole. Viimane neist pühakutest kannab Eestis just püha Jüri nime ning temaga käib kaasas legend lohetapjast.

Elas kord lohe, kes mürgitas oma hingeõhuga kõik, kes talle lähenesid. Kapadookia sõduri Georgini jõudsid jutud lohe terrorist kogukonnas. Esialgu nõudis lohe oma suure isu rahuldamiseks kaht lammast, hiljem aga juba inimliha. Lohe ohvreid valiti liisuga ning kui Georg linna jõudis, oli kuningatütre kord. Mõrsjarüüs printsess oli linna taga kalju külge aheldatud ja ootas oma saatust. Georg haaras oda ja astus koletisele vastu. Ta taltsustas lohe ja tõi selle printsessi vöö otsas linna, lubades eluka tappa, kui linnarahvas ristiusu vastu võtab. Seda 15 000 linlast kähku tegidki ning ainsa tasuna enesele palus Georg kuningat kirikuid ülal pidada, preestreid austada ja vaeseid aidata.